Skatteverket ser över avdrag för resor

Reseavdraget är det vanligaste avdraget bland privatpersoner. Nu vill Skatteverket att det ses över då avdraget är det som ger upphov till störst skattefel.

1,8 miljarder kronor per år för åren 2014 till 2016. Så stort är skattefelet när det gäller avdrag för resor med bil. Det visar en rapport från Skatteverket. De vanligaste felen är att tidsvinsten på två timmar inte är uppfylld och att den som gör avdraget inte kan styrka det vid en kontroll. Kraven på tidsvinst är något som Resultat har skrivit om tidigare och som Skatteverket informerar om på sin webb. Men trots riktade informationsinsatser från myndigheten och tillgång till en digital beräkningshjälp, ligger felen på samma nivå år efter år.

 –  Situationen är densamma som i tidigare bedömningar av skattefelet. Eftersom det varken går att kontrollera eller informera bort skattefelet till rimliga kostnader är en regeländring ett rimligt alternativ. Just nu pågår en utredning om ett förändrat reseavdrag där en av många utgångspunkter är att skattefelet ska minska, säger Lars Lindvall, analytiker på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Charlotta Marténg

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat