Räkna rätt på reseavdraget

Reseavdrag är ett område där många gör fel. Skatteverket uppmanar nu den som ska göra reseavdrag i deklarationen att använda myndighetens beräkningshjälp.

Det vanligaste avdraget som görs i deklarationen är just reseavdrag. Närmare en miljon människor gör varje år avdrag för resor. Men av dessa är det många som gör fel. För att få göra avdrag för bilresa till och från jobbet är det nämligen flera kriterier som måste vara uppfyllda.

  • En tidsvinst på minst två timmar per dag, jämfört med kollektivtrafik, måste uppnås.
  • Avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen måste vara minst fem kilometer.
  • Utgifterna måste överstiga 11 000 kronor.

– Många missar att tidsvinsten måste vara minst två timmar per dag jämfört med kollektivtrafiken. Du får inte räkna in tiden du sparar för privata ärenden, till exempel att hämta och lämna barn på skola och förskola, utan det är bara tiden för resa mellan hem och arbete som får räknas med. Dessutom räknar många fel på antalet dagar och avståndet mellan hemmet och arbetet, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

På Skatteverkets webb finns en beräkningshjälp där det enkelt går att räkna ut om man har rätt till reseavdrag och i så fall med hur mycket. Om du gör avdraget i deklarationen är det du som ska visa att du sannolikt har rätt till avdraget. Därför kan det vara klokt att spara kvitton och andra underlag som styrker avdraget.

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat